Ambalaj Ürünleri ve Teknolojileri Hakkında Temel Bilgiler

Bir ürünü tüketiciye sunarken ya da ulaştırırken onun iyi muhafaza edilebilmesi için geliştirilen ürünlerin geneline ambalaj denilmektedir. Ambalaj en kısa tanımıyla bir ürünün üretim aşamasından tüketiciye ulaşana kadar geçen süreçte korunması, taşınması ve sunulması için tasarlanıp üretilen ürünlerin tamamıdır.
Birbirinden farklı ve değişik malzeme ile hammaddeden üretilebilen ambalajlar genel olarak taşıyacakları ürünün içeriğine ve cinsine göre belirlenir. Yani ambalajın malzemesi içereceği ürün tipine göre değişir.
Satış ambalajı, grup ambalajı ve nakliye ambalajı gibi birbirinden farklı ambalaj çeşidi içinde hangisi istenilen amaca hizmet ediyorsa ona uygun ambalaj tercih edilmeli ve kullanılmalıdır.
En sık kullanılan ambalaj malzemeleri kağıt, plastik, cam, ahşap ve metaldir. Plastik hammadde daha çok poşet yapımında kullanılır. İkinci sırada ise bidon, varil gibi araç gereç gelir.
Ambalaj tipleri koli, kutu, naylon, bidon, sandık, varil, şişe gibi üretimlerden oluşur.
Ambalaj Sınıfları Nelerdir?
Ambalaj malzemeleri kullanım amacı, yerine göre belirlenir ve üretimi de buna bağlı olarak yapılır. En çok kullanılan ambalaj malzemeleri şöyledir:
Kağıt
Karton
Kraft kağıt (çimento için)
Alüminyum folyo
Polietilen
Selofan
Polipropilen
Polivinil klorür
Polistiren
Polyester
Poliamid
Fleksibıl ambalaj
Etiket
Metal ambalaj kapaklar
Plastik ambalaj kapaklar
Ahşap
Cam
Ambalaj malzemesinin belirlenmesindeki en önemli etken ürünün taşıma ve ulaşım süresidir.
Adonis markası bünyesinde yer alan ambalaj ürünleri alüminyum folyo, streç film, karton cips kutusu gibi çeşitleriyle gıda sunumları ve muhafazasında oldukça yararlı ve fonksiyonel ürünler olarak öne çıkar.
Ambalaj Teknolojileri Neden Önemli?
Ürünün sağlıklı bir şekilde taşınabilmesi için doğru ambalaj malzemesi kullanılmalı ve aynı zamanda malzemenin niteliği göz önünde bulundurularak adrese ulaştırılmalıdır.
Taşınacak ürün sıvıysa ve karton ya da kağıt kaplardan oluşan ambalajlarda taşınacaksa bu malzemenin sızdırmazlık süresi ve seviyesi iyi test edilmelidir.
Ambalaj kağıdının ne kadar sürede ıslandığı ve ambalaj içindeki sıvının ıslatma gücü test edildikten sonra ambalaj onayı verilmelidir. Bu sebeple ambalajlar kalite kontrol testinden geçirilir ve onay aldıktan sonra piyasaya sürülür.
Gıda ambalajlarına ve bu ambalaj ürünlerinin kalitesine diğer ambalaj ürünlerinden daha fazla özen gösterilmelidir.
Ambalaj ürünleri üretimden itibaren tüketiciye ulaşana kadar taşınan malzemeyi dış koşullardan zarar görmeden hedeflenen adrese ulaştırabilmelidir.
Üretici firmalar ambalaj üretiminden ziyade kalite kontrol onayından geçmiş ambalajları kullanırlar. Her ambalaj ürünü aynı olmadığından ve bazı ambalaj ürünlerinin üretim aşaması teferruatlı ve karmaşık olduğundan bu işe özel tesislerin kurulması ve işin uzmanları tarafından üretilmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.