Barbekü Temizliği Nasıl Yapılır?

Lezzetli et yemeklerinin birinci adresi olan barbeküler hem pişirme hem de yeme sırasında verdiği keyifle bilinir. Yaz kış her mevsim revaçta olan barbekü ya da daha yaygın adıyla mangal pişirme tekniği ile piknikler adeta şölene dönüşür.
Bu kısmı son derece güzel ve keyif verici. Peki ya temizleme aşaması? Barbekü hazırlığı ve pişen lezzetlerin damakta bıraktığı keyif bir yana bir sonraki aşama olan barbekü temizliği çoğunlukla uğraştırıcı ve zorlu olabiliyor.
Barbekü sezonunu açarken barbekünüzü temizlemek istiyorsanız ya da barbekü ziyafetinden sonra yağ ve yiyecek kalıntılarını temizlemek istiyorsanız bu yazıda vereceğimiz önerilerle barbekülerinizi tertemiz ve hijyenik hale getirebilirsiniz.
Gelin barbekü temizliği nasıl yapılır sorusuna yanıt arayalım.
Barbeküler Neden Temizlenmeli?
Barbekü ızgaralarını temizlemek sadece temizlik değil sağlık için de elzem olan bir durumdur. Temizlenmeyen ızgaralar üzerinde biriken karbon tortuları, yağ ve yiyecek kalıntıları bakteri üremesi için uygun zemin oluşturur.
Ayrıca temizlenmeyen bu kalıntılar ızgaranın her noktasına eşit derecede ısı ulaşmasına mani olacağından etlerin de daha hızlı ve eşit şekilde pişmesini zorlaştırır. Bu sebeple barbekü ızgarasında kalarak biriken kalıntılar düzenli ve sık aralıklarla temizlenerek arıtılmalıdır.
Izgaralarda Pas Oluşumu Nasıl Önlenir?
Izgaranız demir döküm hatta çelik bile olsa zaman içinde paslanabilir. Bunu önlemek için demir döküm ızgaralarınızı sık aralıklarla yağlamalısınız.
Izgaranızı kullanmadığınız zamanlarda ızgara kapağının kapalı olduğundan emin olmalısınız.
Eğer ızgaranızı uzun süre kullanmayacaksanız su geçirmek muhafaza ile sararak kaldırabilirsiniz. Bu işlemi yapmadan önce de ızgaranızı yağlamanız da iyi bir yöntemdir.
Barbeküde pişirme işlemi yaptıktan sonra ızgaraları bir müddet dikine bir şekilde tutarak yağlarının akmasını sağlayın ve daha sonra üzerinde biriken besin kalıntılarını fırça ve cif benzeri bir temizlik malzemesi kullanarak arıtın. Bu işlemi her ızgara sonrasında yaparsanız barbekünüzü daha uzun süre kullanabilirsiniz.
Barbekünüzü temizlerken brülör kısmı ve barbekü haznesini de temizlemelisiniz.
Barbekü ızgaralarını temizlemek için ekipman olarak fırça kullanabilirsiniz. Tel fırçalar temizleme işlemini en ince detayına kadar yapmanızı sağlayacaktır. Ama ızgaranız krom kaplama malzemeden oluşuyorsa tel fırça kullanmak ızgara yüzeyi için aşındırıcı olabilir. Tel fırçaları demir döküm ve paslanmaz çelik yüzeyli ızgaralarda kullanabilirsiniz.
Barbekü temizliğinde bazı etkili temizlik ve hijyen kimyasallarından faydalanabilirsiniz. Adonis Endrüstriyel Temizlik Ürünleri ailesinin mineralli sıvı ovma maddesi Ros, barbekü yüzeyindeki kir ve yağı sökerek derinlemesine temizlik ve ferahlık sağlar. İçeriğindeki mineraller yardımıyla en sert ve katı kirleri bile yumuşatarak söken Ros ile etkili bir barbekü temizliği yapabilirsiniz.
Adım Adım Barbekü Temizleme
İşte barbekünüzü pırıl pırıl yapacak temizleme adımları…
- Barbekünüzü yakın ve kapağını kapatın. Yaklaşık 30 dakika bekleyin. Bu aşamada ızgara üzerinde birikmiş olan tüm besin kalıntıları ve yağlar da çözülecektir. Bir fırça yardımıyla yumuşayan yağ ve kalıntıları çıkartabilirsiniz.
- Izgara soğuduktan sonra aroma raylarını ve pişirme ızgaralarını deterjan ilave ettiğiniz sıcak suda 30-35 dakika bekletin.
- Aroma raylarını sünger yardımıyla ovarak yıkayın.
- Yıkama işleminden sonra tüm parçaları durulayarak kurutun.
Yine Adonis ürünlerinden Linos ile barbekü ızgaraları üzerinde yer etmiş yanmış yağları rahatça çıkartabilirsiniz. Güçlü formülü sayesinde Linos size etkili bir barbekü temizliği konusunda destek sağlayacaktır.