Elektrik ve Su Sarfiyatını Önlemek için Yapılması Gerekenler

Konforlu bir yaşam için en temel ihtiyaçlardan ikisi olan elektrik ve su adeta elimiz ve ayağımız olmuş durumda. Su ve elektriğin kısıtlı olduğu bir dünyayı sadece düşlemek bile ürkütücü geliyor.
Dünyada enerji kaynaklarının hızla tükendiğini ve yüksek fatura bedellerini göz önüne aldığımızda elektrik ve su sarfiyatını önlemenin ne kadar mühim olduğu kendiliğinden ortaya çıkıyor.
Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir yaşam için bu kaynakları akıllıca yönetmek ve enerji tüketimi konusunda hassas davranmak sadece ilgili birimlerin değil her vatandaşın vazifesi.
Uygulanması son derece basit olan önlemlerle bile enerji tasarrufu sağlamanın mümkün olduğu gerçeği bireyleri kolaylıkla harekete geçirebilir.
İşte elektrik ve su sarfiyatını önlemek için yapılması gerekenler:
*Gereksiz elektrik tüketimini önlemek için evlerde ve iş yerlerinde boşuna yanan lambaları mutlaka kapatın.
*Elektrikli cihazları kullanmadığınız zamanda mutlaka fişten çekin. Bu basit önlem bile enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olacaktır.
*Bina yalıtımları için enerji verimliliği sağlayan çözümler kullanın. Sözgelimi pencerelerinizde 2 ya da 3 katlı cam tercih edin.
*Odalarınızı gün ışığından en iyi şekilde istifade edebileceğiniz şekilde dizayn edin.
*Kalorifer peteklerinin koltukların arkasında kalmamasına dikkat edin.
*Özellikle soğuk kış aylarında bina kapılarını kapalı tutun ve oturmadığınız odalardaki ısı kaynaklarını kapatın yahut düşük ısıda çalıştırın.
*Su ısıtmak için güneş enerjisi ile kullanılan sistemlerden faydalanın.
*Buzdolabı ve bulaşık makinesi gibi elektrikli ev aletlerini periyodik olarak temizleyin ve bakımlarını yapın. Verimli çalışan elektrikli ev aletlerinin daha az sarfiyat yaptığını unutmayın.
*Buzdolabı için en uygun ısı aralığı 3-5 derece arasıdır.
*Sıcak yemekleri hemen buzdolabına koyduğunuzda dolabın daha fazla enerji harcayacağını unutmayın. Bu da enerji tüketiminizi uzun vadede azaltacak bir yöntem olacaktır.
*Fırın yemeği yaparken ısıya dayanıklı seramik veya cam kap kullanacaksanız fırın ısısını, tarifte belirtilen ısıdan 20 derece aşağıda olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Zira bu malzemeler ısıyı daha iyi iletir ve çabuk ısınırlar.
*Yemek pişirme esnasında kısık ateş kullanın ve tencerenin kapağını kapalı tutun. Bu da doğal gaz tüketimini büyük ölçüde azaltacaktır.
*Fırında yemek pişirirken fırın kapağını sürekli açmayın. Bu, ısının dağılmasına, yemeğin daha geç pişmesine ve dolayısıyla daha fazla elektrik sarfiyatına sebep olacaktır.
*Ofislerdeki klimaların ayarlarını kontrol edin ve mesai bitiminde klimaları kapattığınızdan emin olun. Ofis için en doğru ısı kışın 18-20 derece, yazın ise 24 derecedir.
*Kış aylarında eğer hava sıcaklığı çok düşük değilse kaloriferleri kısın. Bu da enerji tüketiminizi azaltan etkili bir önlemdir.
*Radyatörlerin üzerini eşya, kıyafet, çamaşır vs. gibi malzemelerle kapatmayın.
*Ofislerde gün ışığı yeterli geliyorsa lamba açmayın. Bu önlem de fazla enerji sarfiyatını önleyecektir.
*Daha az elektrik gereken ortamlarda düşük wattaki ampulleri tercih edin.
*Cep telefonu şarj aletleri, şarj işlemi tamamlandıktan sonra dahi enerji harcamaya devam ederler. Telefonunuzu şarj ettikten sonra şarj cihazını prizden çıkartın.
*Tıraş olurken, diş fırçalarken ve benzeri durumlarda suyun boşuna akmasını önlemek için her seferinde musluğu kapatın.
El hareketine duyarlı fotoselli musluklar gereksiz su tüketiminin önüne geçmek için en etkili çözümlerden birisidir.
*Su damlatan musluk ve boruları mutlaka tamir ettirin. Bu da tasarruf yapmanız için son derece etkili bir yöntem olacaktır.
*Su tasarrufu için sebze ve meyveleri akan suyun altında değil, su dolu bir kabın içinde bir müddet bekleterek arındırabilirsiniz.
Bekleyen sebze ve meyveleri akan suda bir kez yıkamanız yeterli olacaktır. Böylelikle daha az su harcamış olursunuz.
*Bulaşık ve çamaşırları elde yıkadığınızda makinede yıkarken harcanan sudan daha fazlasını harcarsınız.
O yüzden çamaşır ve bulaşık makinelerini kullanmak su sarfiyatını önlemede size yardımcı olacaktır.
Bunun için bulaşık ve çamaşır makinelerinin eko programlarını tercih edebilirsiniz.
*Duşa girdiğinizde sıcak suyun akmasını beklerken akıttığınız suyu bir kovaya doldurabilirsiniz. Böylelikle suyun boşa akmasını önlemiş olursunuz.
*Su tasarruflu duş başlığını tercih ettiğinizde hem daha konforlu bir duş keyfi yaşarsınız hem de su tüketimini azaltmış olursunuz.
Tüm bu önlemlerle elektrik ve su kaynaklarından ciddi anlamda tasarruf yapmak mümkün olacaktır.