Halı Bakımında Hangi Ürünler Kullanılmalı?

Halılar ister ev ister ofis ister otel ister hastane olsun hemen her mekanın en önemli tamamlayıcısıdır. Ortama görsel anlamda zenginlik ve nitelik kazandıran halılar temiz ve bakımlı oldukları sürece hem hijyen hem de estetik açıdan daha da avantajlı hale gelir.
Özellikle Türk kültüründe önemli bir yeri olan halılar, dekoratif bir unsur olarak da değerlendirilebilir. Tüm avantajlı yönlerine rağmen halıların dezavantajlı tarafları da var elbette. Zaman içinde ortamın tüm kirini ve tozunu içine hapseden halıların belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Çok fazla kullanılan halılar 6 ayda bir, az kullanılan halılar ise yılda bir kez temizlenmelidir.
Halı temizliği ve bakımı yapılırken, dokumasında kullanılan ipin çeşidi dahil pek çok detayı da göz önünde bulundurmak gerekir. Halıların uzun ömürlü olması için süpürme, silme, yıkama, dezenfekte etme gibi işlemleri nasıl yapacağınızı bilmeniz ve doğru uygulamanız gerekiyor.
Tüm bunların yanı sıra halı temizliğinde hangi ürünleri kullanmanız gerektiğini bilmeniz de büyük önem taşıyor.
Halı temizliğinde kullanılabilecek ürünlere geçmeden önce hemen herkesin işine yarayacak, pratik ve işlevsel bilgilere de göz atmak yerinde olacaktır.
Özellikle ev ortamındaki halıların güzelliğini koruyabilmesi ve daha uzun ömürlü olabilmesi için bazı ipuçlarını bilmek ve uygulamak faydalı olacaktır.
*Masa, koltuk, konsol, vitrin, ünite gibi ağır eşyaların altında kalarak ezilen halı dokusu önce fırçalanıp ardından emiş gücü yüksek bir elektrik süpürgesi ile süpürüldüğünde dokudaki ezilmeler giderilebilir.
*Halı üzerinde biriken tozların derine inerek halı tabanına yerleşmesini önlemek için vakumu güçlü bir elektrik süpürgesi ile düzenli aralıklarla temizleme işlemi yapılmalıdır.
* Süpürme işlemi halı ipliklerinin çıkış yönünün tam tersi yönde ve yavaş hareketlerle yapılmalıdır.
*Halı temizliğinde her ne kadar uygun bir şampuan kullanılsa da miktarı fazla kaçırılmamalı, aynı şekilde su miktarı da doğru ayarlanmalıdır.
*Halı yıkanmaktan ziyade uygun bir halı şampuanı ile temizlendikten sonra suyla silinerek hemen kurutulmalıdır.
*Halı üzerine renk verici bir madde döküldüğünde sıcağı sıcağına müdahale edilmeli ve doğru müdahale ile çıkartılmalıdır.
*Halı üzerine renk verici bir madde dökülmüşse önce yüksek vakumlu bir elektrik süpürgesi ile çekilmeli, daha sonra sulandırılmış halı şampuanına batırılmış bir bezle süpürme yönünde silinmeli ve halıdaki ıslaklık tamponlanarak alınmalıdır.
*Leke çıkarma işleminde kullanılacak kimyasal, önce halının görünmeyen bir yerinde denenmelidir.
* Temizleme işleminden önce halının hav iplikleri sert bir fırça yardımıyla dik duracak şekilde fırçalanmalı ve vakumlanmaya hazır hale getirilmelidir.
*Kurutma işlemi sırasında halı direkt olarak güneş ışınlarına maruz bırakılmamalıdır.
*Halıda leke oluşur oluşmaz müdahale edilmeli, müdahale ertelenmemelidir. Anında müdahale edilmeyen lekeler halı dokusuna nüfuz ederek kalıcı lekelere dönüşebilir.
*Halıdaki lekeyi temizlemeye başlamadan önce halıdan tamponlanarak emilmelidir.
*Leke ovulmamalı, sağa sola doğru sert bir şekilde silinmemelidir. Bu, lekenin halı yüzeyine daha fazla yayılmasına sebep olacaktır.
*Lekeyi çıkarmak için halı şampuanı kullanılacaksa şampuanın sadece köpük kısmı kullanılmalıdır.
*Halı temizliğinde çamaşır suyu ve buna benzer ağartıcı kimyasallar kullanılmamalı, sadece önerilen uygun temizlik ürünleri kullanılmalıdır.
*Halı üzerindeki lekenin dağılmaması için silme işlemi dıştan merkeze doğru yapılmalıdır.
Halıdaki Lekeler İçin Minik Ama Etkili Tüyolar
Alkollü içecek lekesini çıkarmak için lekeli kısmı şampuanladıktan sonra beyaz ispirto ile tampon yapabilirsiniz.
Bira lekesini çıkarmak için ılık suya yüzde 3 oranında ispirto ekleyerek halı üzerindeki lekeye tampon yapabilirsiniz.
Çay-kahve lekesini çıkarmak için ispirto yahut yüzde 10 oranında amonyak ilave edilmiş suyla leke üzerine tampon yapabilirsiniz.
Şarap lekesini çıkarmak için eşit oranda su ve sirkeyi karıştırarak lekeyi dikkatlice silip daha sonra şampuanlayabilirsiniz.
Reçel, şurup, marmelat lekesini çıkarmak için leke üzerine ılık suyla tampon yapabilirsiniz. Leke çıkmazsa az miktarda tiner kullanabilirsiniz.
Süt ve yoğurt lekesini çıkarmak için önce lekeli alanı şampuanlayıp daha sonra yüzde 5 oranında amonyak veya beyaz ispirto ilave edilmiş suyla tampon yapınız.
Ayakkabı boyası lekesini çıkarmak için lekeli kısmı önce tiner ve beyaz ispirto ile silerek daha sonra şampuanlayabilirsiniz.
Mum ve parafin lekesini çıkarmak için leke üzerine emici özellikte kurutma kağıdı koyup üzerinden ılık ütüyle geçebilirsiniz. Daha sonraki aşamada lekeye perkloretilen ile tampon yaparak şampuanlayabilirsiniz.
Plastik boya lekesini çıkarmak için leke eğer yeni oluşmuşsa soğuk su ile tampon yapınız ama eğer leke kurumuşsa profesyonel bir destek almanız gerekir.
Kan lekesini çıkarmak için önce leke üzerine soğuk su ile tampon yapıp daha sonra şampuanlayınız. Eğer iz kalırsa amonyak ilave edilmiş suyla temizleyebilirsiniz.
Mürekkep lekesini çıkarmak için lekenin üzerine kurutma kağıdı ile tampon yapınız. Daha sonra yüzde 30 oranında beyaz ispirto ilave edilmiş suyla tamponlayarak şampuanlayınız.
Tükenmez kalem lekesini çıkarmak için beyaz ispirto ile silebilirsiniz.
Oje lekesini çıkarmak için asetonla tampon yaparak şampuanlayabilirsiniz.
Çamur lekesini çıkarmak için kurumasını bekleyerek elektrik süpürgesi ile süpürebilirsiniz.
Halı Nasıl Silinir?
Halılarınızı profesyonel bir temizleme şirketine vermeden kendi imkanlarınızla temizlemek istiyorsanız halı silme yöntemlerini kullanarak halılarınızı temizleyebilirsiniz. Halı yıkamak hem daha zahmetli hem de kuruması zor olduğu için belli periyotlarda silme işlemi uygulayabilirsiniz.
Halıyı sadece üzerinden deterjanlı bezle silmek tozun alt kısımlarda hapsolmasına neden olacaktır. Derinlemesine bir temizlik için ise önce tozların alınması ile başlanmalıdır. Bunun için de halıyı önce emiş gücü yüksek bir elektrikli süpürge ile süpürmek derinlemesine temizlenmesi için atılan önemli bir adım olacaktır.
Halı silerken hem geleneksel formüllerden hem de profesyonel ürünlerden faydalanılmaktadır. Halı temizliğinde en doğal yöntem olarak sirke ve karbonat önerildiği gibi bu iş için özel olarak üretilmiş halı şampuanlarından da faydalanılmaktadır. Bunlar dışında buharlı ve kuru halı temizleme yöntemi de sıkça kullanılan yöntemlerdendir.
Otel, hastane, okul, cami ve bunun gibi kalabalık ve büyük mekanlardaki halıların temizliği için ise daha profesyonel temizlik ürünleri kullanılarak daha da iyi sonuç elde etmek mümkündür.
Adonis’in profesyonel halı temizleme ürünleri ile kalabalık mekanlarda kullanılan, bu yüzden de sık ve derinlemesine temizlik gerektiren halı ve döşemelerin temizliği güvenle yapılabilir.
İşte Adonis bünyesinde yer alan halı bakım ürünleri…
Minos
Halıların ve döşemelerin profesyonel temizliği için tasarlanmış Minos, düşük köpüklü ve parfüm içeren bir halı yıkama maddesidir. Halılarda yüzeydeki ve derine işlemiş en inatçı lekeleri dahi etkili biçimde söker. Halı yıkama makinesinde hem ıslak hem de kuru şekilde işlem yapılabilir. Yıkamadan önce ön spreyleme ile de kullanılabilir.
Kuros
Her türlü halı, koltuk ve tekstil döşeme temizliğinde kullanılan bol köpüklü Kuros, hoş kokulu parfümü ile de öne çıkan bir ürün. Kuros’un kullanımı da oldukça pratik. Halı yüzeyine uygun şekilde yayılır, kuruyana kadar bekletilir ve elektrik süpürgesi ile süpürülür.
Sentis
Emici köpük özelliği ile halı ve döşemeler üzerindeki kir ve lekeleri çıkaran Sentis, sadece hafif lekelerin çözülmesinde değil motor yağı, yemek yağı ve buna benzer yağ bazlı lekelerin de giderilmesinde etkili olan bir profesyoneldir.
Ortos
Nem ve kötü kokuların yoğun olduğu tuvalet, banyo, mutfak, sauna, hamam, spor salonu, evcil hayvan satış yeri ve tuvaleti, catering firmaları, bodrum katları, süpermarket, otel, restoran ve buna benzer alanlarda ortamı ferahlatan ve kötü kokuları absorbe eden temizlik ve hijyen kimyasalıdır. Ortos, herhangi bir ön hazırlığa gerek olmadan spreyleme yolu ile kullanılmaktadır.