Kişisel Hijyeni Sağlamak İçin Öneriler

Temizlik, sağlığın temel kurallarından birisidir. Temizlik denildiğinde de akla ilk gelen elbette kişisel temizlik ve hijyen oluyor. Temiz bir çevre ve toplum için önce kişisel temizlik ve hijyen fikrinin oturtulması ve eksiksiz uygulanması gerekiyor. Peki kişisel temizlik, kişisel bakım ve hijyen denildiğinde akla neler geliyor? Kişisel hijyeni sağlamak için neler yapılması gerekiyor gelin hep birlikte bakalım.
Kişisel Hijyende Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar
Sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmek için şüphesiz kişisel hijyene dikkat etmek gerekiyor. Bu hem estetik bir duruş ve temiz bir görünüm hem de sağlık için elzem olan bir kaidedir. Kişisel temizlik ve hijyen içerisinde yer alan saç, diş, tırnak, cilt ve genel vücut temizliği enfeksiyonlara neden olan mikrop, bakteri ve virüslerden de korunmayı sağlıyor. Dış dünyayla irtibat halinde olan herkesin bu mikrop ve bakterilerle temas halinde olduğu için kişisel hijyene dikkat etmesi ve gerekli önlemleri alması gerekiyor. Hastalıkları ve hatta salgınları önlemenin en kolay yolu bu önlemleri almaktan geçiyor.
O halde gelin kişisel hijyen için ne yapmak ve ne sıklıkta yapmak gerekiyor hep birlikte göz atalım.
Saçlar
Saçlar dışarıda geçirilen bir gün içinde kir ve tozla temas ediyor. Bunun dışında saç dipleri tarafından üretilen yağ da saçların kirlenmesine ve temiz görünümünü yitirmesine neden oluyor.
Saçların yıkanma sıklığı dış dünyayla ne kadar temas ettiğiniz ve saç tipinizle alakalı. Hızlı yağlanan saçlar her gün yıkanabilir ama harici durumlarda haftada 2 yahut 3 kez yıkanması normaldir. Bunu yaş, etnik köken ve gün içindeki etkinlik seviyesi de belirliyor. Sözgelimi saç dipleri ergenlik döneminde daha yağlıyken ilerleyen yaştaki insanlarda daha kurudur. Buna uygun bir saç yıkama rutini oturtarak saçlarda hem hijyen hem de temiz bir görünüm elde etmek mümkündür.
Duş
Eğer aktivite düzeyiniz düşükse ve ileri bir yaş dilimindeyseniz haftada 1 veya 2 sefer duş almak yeterli olacaktır. Küçük çocukların birkaç günde bir duş almaları normal sayılırken; gençlerin, spor yapan kişilerin ve bedensel efor sarf edilmesi gereken işlerde çalışanların her gün duş almaları normal sayılır.
Eğer cildiniz temizse ve kendinizi temiz ve rahat hissediyorsanız gereğinden fazla banyo yapmak cilde yarardan çok zarar verebilir. Aynı zamanda ise ciltteki faydalı bakterilerin yok olmasına ve kişinin enfeksiyonlara daha açık hale gelmesine sebep olabiliyor.
Diş Temizliği
Diş hekimleri dişlerin günde en az 2 sefer fırçalanması gerektiğini, bunun da uyanır uyanmaz ve gece yatmadan evvel olması gerektiğini belirtiyor. Diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanarak yapılan diş temizliğinin de ağız hijyeninde son derece önemli olduğunun altı çiziliyor.
El Temizliği
El temizliğinde de yine ölçü “gerektiği kadar” olmalı. Dışarıdan geldikten sonra, toplu taşıma araçlarından indikten sonra, yemek hazırlamadan önce, yemek yemeden önce ve yedikten sonra, tuvaletten sonra, burun temizledikten sonra, öksürdükten ve hapşırdıktan sonra, bir hayvana dokunduktan sonra, çöplere dokunduktan sonra eller mutlaka en az 20 saniye boyunca yıkanmalıdır. Adonis markasının etkili el yıkama sıvısı Lora hastane, otel, restoran, fabrika, okul, havaalanı, klinik ve ofis gibi kalabalık ortamlarda rahatlıkla ve güvenle kullanılabilir.
Tırnak Bakımı
Tırnakların ne sıklıkla kesilmesi gerektiği de önemli konulardan birisidir. El ve ayak tırnaklarının belli bir kısalıkta olması hijyen açısından son derece önemlidir. Tırnakların alt kısmında kir birikmesine müsaade etmemek ve mutlaka kesmek gerekir. Uzun tırnak kadar kısa tırnak da sağlık sorunu sebebi olabilir. Çok kısa kesilen tırnaklar deri içine saplanarak ilerleyen zaman içinde tırnak batması gibi daha büyük sorunlara sebep olabilir. Tırnak uzunluğu ile parmak etinin aynı seviyede olması en sağlıklı tırnak uzunluğu formudur.
Ayak Bakımı
Ayakların duş sırasında sabun, şampuan ve duş jeli ile teması ayak bakımı ve temizliği için yeterli değildir. Ayakların her gün detaylı olarak yıkanması ve haftada 1 sefer de ölü derilerin temizlenerek ayak derisinin yumuşatılması gerekir.
Ayda 1 yahut 2 sefer de tırnak etlerinin alınması ve varsa nasır oluşumlarının önüne geçecek bir bakım programının uygulanması gerekir.
Ayakların özellikle yaz aylarında hem açık ayakkabıların içinde daha estetik gözükmesi hem de bakteri ve mantarların istilasına uğramaması için temiz ve bakımlı tutulması gerekir.
Ayakları düzenli olarak yıkamak kadar özellikle parmak aralarını iyice kurulamak da ayak sağlığı için son derece önemlidir. Mantar ve egzama gibi sağlık problemlerini önlemenin en önemli yollarından birisi de ayakların daima kuru tutulmasıdır.
Ayak bakımı sayesinde hem hoş olmayan kokular önlenmiş hem de ayak sağlığı ve estetiği korunmuş olur.
Çarşaf Temizliği
Çarşaflar düşündüğünüzden de fazla bakteri ve mikrop barındırır. Bu sebeple de daha sık değiştirilmeleri ve yıkanmaları gerekir. Yastık kılıfları, çarşaflar ve nevresimler haftada 1 kez mutlaka değiştirilmelidir. Bu rutin sayesinde bakterilerden kurtulmak ve daha hijyenik bir uyku ortamı oluşturmak mümkündür.