Ofislerde Bakteri ve Mikroplar Nerede Saklanır?

Hareketli iş yaşantısının geçtiği mekanlar ve kalabalık ofisler virüs, bakteri ve mikropların hızla ürediği ortamlar olarak öne çıkar. Özellikle ofislerde ortak kullanılan alan ve malzemeler mikropların yuvalandığı ve tehlike arz ettiği noktalar olarak bilinir.
Sık sık derinlemesine temizlik yapılmadığında bu alan ve malzemeler pek çok hastalığa davetiye çıkarabilmektedir. Küçük ama etkili önlemlerle ofis ortamında hijyeni sağlamak elbette mümkündür.
Genel sağlığı korumak için mikroplarla en çok temas eden uzuvlar olan eller sık sık yıkanmalıdır. Bunun için temizlik profesyoneli olan Adonis ürünlerinden istifade edilebilir.
Sağlığı korumak ve hastalıklardan uzak kalabilmek için gelin ofiste mikroplar nerede saklanır sorusunun yanıtlarına bir bakalım.
*Yapılan araştırmalar sonucunda ofislerde bulunan masa, sandalye, klavye, fare, buzdolabı, çay-kahve makineleri, bardak, kupa benzeri araç ve gereçler hijyen bakımından çok güven verici değildir. Mikroplar nerede yaşar sorusunun en net yanıtı bu olsa gerek. Bu gereçlerin üzeri çoğu kez tuvaletteki mikroplar kadar mikrop barındırabilir.
*Ofis masaları en çok mikroorganizma barındıran alanlar olarak biliniyor. Sabit bir telefon üzerinde ortalama 25 bin adet bakteri ve mantar yaşayabiliyor. Masa yüzeyleri de tuvaletlerden 6-7 kat daha kirli.
*Klavye ve farenin santimetrekare başına 3000 adet civarı mikroorganizma barındırdığı saptanmış. Bu mikroorganizmalar içinde hastalığa sebep olan türlerin olduğunu bilmek de oldukça ürkütücü.
*Ofis ortamında bulunan ortak buzdolaplarının adeta bir bakteri yuvası olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Kapakları sürekli açılıp kapanan buzdolaplarının içerisindeki hava yeterince soğuk olamadığından muhafaza edilen yiyecek ve içeceklerin bakteri üretmesi de kolaylaşıyor. Ofis buzdolaplarında uzun süre kalan besinlerin tüketilmemesi de önem arz ediyor.
*Kupa ve bardaklar da yine ofisteki en kirli ve mikrop barındıran araç gereçler arasında yer alıyor. Kişisel kupa ve bardakların içlerinde kalan sıvılar bakteri ürettiği için her kullanım öncesinde iyice temizlenmeleri gerekiyor.
Ortak kullanıma açık kupa kullanmamak ve kişisel kupaları da sık sık dezenfekte etmek son derece önemli.
*Gün içinde defalarca dokunulan kapı kolları da mikropların en fazla barındığı yerler arasında başı çekiyor. Nezle, grip ve buna benzer hastalıkların bulaşma sebepleri arasında kapı kollarının olduğu da bir gerçek.
Kapı kollarıyla direkt temastan olabildiğince kaçınmak ve temas sonrası elleri antibakteriyel sıvılarla yıkamak gerekmektedir.
*Ofislerdeki toplantı salonları da mikropların rahatça yuvalanıp ürediği yerler arasında gösterilebilir. Her toplantı sonrası bu alanlar iyice havalandırılmalı ve masa, sandalye, kalem gibi sık temas edilen yüzeyler mutlaka dezenfekte edilmeli.
*Asansörler mikropların en sevdiği yerler arasında ilk sıralarda geliyor. Asansörlere çok kalabalık olacak şekilde binilmemeli, asansör düğmeleri ve asansör kapısına dokunduktan sonra eller mutlaka dezenfekte edilmelidir.