Pırıl Pırıl Halılar İçin Etkili Çözümler

Ev ve ofis gibi yaşam alanlarında kullanılan halılar hem tamamlayıcı hem de dekoratif bir unsur olarak kabul görüyor.
Aynı zamanda özellikle kış aylarında ortama gerek ısı gerekse görsel olarak da sıcaklık katan halıların tek dezavantajı zaman içinde kirlenmeleri ve tozlanmaları olsa gerek.
Bu yüzden de halıların periyodik olarak temizlenmesi gerekiyor. Üzerinde çok fazla gezilen halıları 6 ayda bir, daha az kullanılan halıları ise senede 1 sefer temizlemek hem daha bakımlı görünmelerini sağlayacak hem de tozu hapsederek sağlıksız bir ortam yaratmalarını önleyecektir.
Halı Temizliğinde İşinize Yarayacak İpuçları
Halı nasıl temizlenir sorusunun yanıtı halılarınızın daha bakımlı ve daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. İşte halı temizliği ile ilgili işinize yarayacak ipuçları;
İster halı şampuanı ister arap sabunu veya sirke gibi doğal malzemeler kullanılarak yapılan halı temizliğinde bazı ipuçlarına uymanız başarılı sonuç alabilmeniz için önemlidir.
Öncelikle halınızı nasıl temizlemeniz gerektiği ile ilgili talimatları iyice okuyup ona göre yol almanız ilk ve en doğru adım olacaktır.
Eğer bir halı temizleme şirketinden hizmet alacaksanız halınızın yıkama talimatlarındaki maddeleri bu şirketle de paylaşmanız onların da işini kolaylaştıracaktır.
Halının dokumasında kullanılan ipin çeşidi, el dokuması mı makine dokuması mı olduğu da halının temizlenme aşamasında kullanılacak yöntemlerin belirlenmesi açısından son derece önemlidir.
Eğer halınızı profesyonel ortamda yıkatmak için belirli bir bütçe ayırmak istemiyorsanız kendi imkanlarınızla da halı temizliği yapabilirsiniz.
Halınıza ıslak temizleme yapmadan önce elektrik süpürgesiyle süpürerek halının dip kısımlarında birikmiş tozları alabilirsiniz.
Ama süpürme işlemini halının üzerinden yapmak yeterli gelmeyebilir. Bunun için de halının dip kısımlarına ulaşabilecek, emiş gücü hayli yüksek olan bir aparat tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
Halınız tozlardan arındığında ıslak temizleme işlemine geçebilirsiniz.
El dokuması, yün ve doğal boyalarla boyanmış halıları, kimyasal içeren deterjanlar yerine arap sabunu veya toz beyaz sabun ile yıkamanız daha doğru olacaktır.
Bu malzemeler halılarınıza zarar vermeyeceği gibi renklerinin solmasını ve ilk zamanlardaki parlaklıklarını yitirmelerini de önlemiş olur.
Ama arap sabunu alırken yüzde yüz doğal arap sabunu olduğundan emin olunuz.
Halı temizliği esnasında arap sabunu dışında kullanabileceğiniz bir diğer doğal malzeme de karbonattır. Hem oldukça ucuz hem de kolay bulunabilen bir bileşen olan karbonat ile halınızın hem temizlenmesini hem de kötü kokulardan arınmasını sağlayabilirsiniz.
Bu işlemi yaparken kullanacağınız bez veya fırçanın yapısı da sonucu etkileyecektir.
Halıyı temizlemek için ıslaklık vermeyen mikrofiber bez kullanımını tercih ederseniz halınızın uzun süre ıslak kalarak kötü kokmasını da önlemiş olursunuz.
Fırça kullanacaksanız da halıyı örselemeyecek nitelikte yumuşak kıllı bir fırça tercih etmelisiniz. Eğer halıda lekeler varsa önce lekeleri çıkarıp daha sonra halının tamamını silmeniz lekelerin tüm halıya yayılmasını önleyecektir.
Temizlikte kullanılan bir diğer doğal malzeme de mısır nişastasıdır.
Halı temizliğinde kullanılan malzemelerden biri olan mısır nişastası tüm halı yüzeyine serpiştirildikten sonra 3-4 saat bekleyip daha sonra elektrik süpürgesi ile süpürülebilir.
Bu işlem halınızın hem temizlenmesini hem de parlamasını sağlayacaktır.
Evde halı temizliği işleminde en önemli püf noktalarından biri de halının hem ön hem de arka tarafını hiç deterjan kalıntısı kalmayacak şekilde yıkamaktır.
Temizlikten sonra halınızı kuruturken de güneş ışınlarını doğrudan almayacak bir yerde kurutmalısınız ki hem bakteri üremesini hem de kötü koku oluşumunu önlemiş olun.
Halı yıkarken dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan birisi de halı saçaklarıdır. Özellikle sık dokunmuş halı saçaklarının aralarını açarak fırça yardımıyla temizleyebilir ve kururken birbirine dolaşmamaları için düz bir zeminde kurumaya bırakabilirsiniz.
Halılarınızın yıkanmanın yanı sıra pırıl pırıl parlamaları için beyaz sirkeden yardım alabilirsiniz.
Durulama suyuna ilave edeceğiniz beyaz sirke halılarınızın parlamasına yardımcı olacaktır.
Lekelerden kurtulmak için beyaz sirkeye bir miktar tuz ilave edebilir ve lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Bu işlem de leke çıkarmada etkili bir yöntem olarak size yardımcı olacaktır.
Çamaşır sodası da halıya işleyen lekelerin yok edilmesine yardımcı olacaktır.
Halınızın temizliğinde profesyonel halı temizleme ürünleri kullanmak istiyorsanız Adonis Temizlik Ürünleri içinde yer alan halı bakım ürünlerini de kullanabilirsiniz.
Halılarınızın uzun süre temiz kalabilmesi için de sık aralıklarla süpürülmesi, havalandırılması ve düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.