Sebze ve Meyvelerin Etkin Şekilde Dezenfekte Edilmesi

COVID-19 virüsü ve onun yol açtığı sağlık problemleri tüm dünyada temizlik ve hijyenin önemini bir kez daha kanıtladı. Özellikle besinlerin temizliği ve dezenfeksiyonu virüs ve bakterileri etkisiz hale getirmenin en önemli koşulu diyebiliriz.
Corona virüse karşı özellikle çarşı pazardan poşetle getirilen sebze ve meyveleri dezenfekte etmeden önce poşetlerin atılması en doğru seçenek olacaktır.
Pazardan alınan taze ürünleri dezenfekte ederken doğal ürünlerden faydalanmak da büyük önem taşır. Bu konuda en önemli yardımcı elbette sudur.
Meyve ve sebzelerin yüzeyine tutunan virüsleri etkisiz hale getirmek için suyun içine ilave edilecek sirke ve karbonat ise en yaygın kullanılan etkili malzemeler olarak sayılabilir.
Yani ürünleri dezenfekte etme işlemi sirke ve karbonat gibi kimyasal içermeyen doğal malzemelerle yapıldığında daha sağlıklı bir işlem gerçekleştirilmiş olur.
Yani meyve ve sebzeler nasıl dezenfekte edilir sorusunun yanıtı olarak kimyasal içerikli deterjan ve solüsyonlar değil, doğal malzemeler ön plana çıkar.
Doğru ve Etkili Dezenfekte İşlemi Nasıl Yapılmalıdır?
Pazar alışverişi sonrasında eller detaylı bir şekilde su ve sabunla yıkanmalıdır. El yıkama işlemi en az 20 saniye sürmelidir.
Adonis’in kişisel hijyen el yıkama ürünleri de el dezenfeksiyonu için oldukça etkili olan ürünlerin başında gelir.
Sebze ve meyveler yüzeysel değil ovularak yıkanmalıdır.
Ürünler hiçbir malzeme kullanmadan sadece su ile yıkanarak dahi üzerlerindeki zararlı maddelerden büyük ölçüde arınacaktır.
Marketten aldığımız ürünlerin pazarda ve manavda satılanlara göre daha temiz olduğu bir yanılgıdan ibarettir. Süpermarketlerden aldığınız meyve ve sebzeleri de bol suyla iyice yıkadığınızdan emin olmalısınız.
Daha temiz olacaklarını ve mikroplardan kolayca arınacaklarını düşünerek ürünleri bulaşık deterjanı ile yıkamak çok daha fazla miktarda kimyasala maruz kalmak anlamına gelecektir.
Karbonatlı su kullanımı da doğal temizleme işlemi için sıkça tercih edilen bileşenlerden birisidir.
Pazardan alınan taze besinleri 1-2 çay kaşığı karbonat eklenmiş su dolu bir kapta 10 dakika bekletmek ve ardından durulama işlemi yapmak doğal dezenfeksiyon yöntemlerinden birisidir.
Aynı işlem sirkeli su ile de yapılabilir.
Zerzevat ve yemişlerin kabuklarını soyarken mikropların dıştan içeriye doğru geçme olasılıkları yüksektir. Bu sebeple soyma işleminden sonra sebze ve meyveler mutlaka yıkanmalıdır.
Toprakta yetişen ve kökleri çamurlu olan ürünlerin temizlenme işlemi daha detaylı olmaktadır.
Bu tür sebze ve meyveyi suda bekletme süresinin daha uzun olması ve suyu süzüldükten sonra bir kez de muslukta akan suyun altından geçirilmesi büyük önem taşımaktadır.