Zemin Üzerine Cila Nasıl Uygulanır?

Zeminleri temiz ve bakımlı gösteren, görüntüsünü tamamlayan bir işlem olan cila, oldukça incelikli bir iştir. Zemin cilası yapmadan önce teferruatlı bir hazırlık aşaması gerekir. Aksi takdirde zemin cilayı tam olarak kabul etmez. Temizlik işleminin ardından zemine uygun olan cila malzemesi dökülerek fırça ya da cila makinesi ile zemine iyice yedirilir.
Bu işlem cilanın zemine tam olarak nüfuz edebilmesi için en az beş dakika boyunca sürdürülür. Cila dökme işlemi zeminde istenilen parlaklık elde edilene dek tekrar edilebilir. Cilalama işlemi bittikten sonraki süreç de oldukça önemlidir. Uygulanan cilanın kuruması için en az beş saat beklenmesi gerekir.
“Zemin cilası nasıl yapılır?” sorusu bu işlemi yapmak isteyenler tarafından en sık yanıt aranan sorudur. Zemin cilası temelde iki yöntemle yapılır. Biri polimer diğeri de kristalize ciladır.
Polimer cila mozaik, mermer ve karo zeminlerde sıklıkla tercih edilen beyaz renkli ve asidik bir cila türüdür. Beyazlığından ötürü süt cila olarak da bilinmektedir. Zeminde daha önceden yapılmış cila varsa mutlaka temizlenmeli ve bu temizleme işleminden sonra yeni cila yapılmalıdır. Aksi durumda cila zemine nüfuz etmez. Polimer cila işleminden sonra zemine 24 saat dokunulmamalıdır.
Kristalize cilaise daha çok endrüstriyel temizlik sektöründe kullanılan bir cilalama yöntemidir. Zeminin ana maddesi ile aynı malzemeden üretildiği için daha çok boşlukları doldurmada kullanılır. Diğer cilalama yöntemine göre biraz daha maliyetlidir ve daha uzun sürede sonuç alınır. Kristalize cila mutlaka makineler aracılığıyla yapılmalıdır.
Peki zemin cilalama işlemini yaparken nelere dikkat edilmelidir, bir de buna bakalım.
*Her şeyden önemlisi zemine uygun içerikte bir cila kullanılmalıdır.
*Cila öncesinde zeminin temiz olmasına mutlaka dikkat edilmelidir.
*Cila malzemesinin zemin içerisine tam olarak işlemesi için gerekiyorsa uygun araçlardan faydalanılmalıdır.
*Zemin cilalama işlemi profesyonellik ve deneyim gerektirdiğinden dolayı mutlaka uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
Yaşanılan alanlardaki zeminler malzemesi ne olursa olsun zaman içinde matlaşır, aşınır, kırılır, deforme olur. Bu da ortama eski ve bakımsız bir görünüm verir. Zemin bakımsız ve kötü durumdaysa diğer eşyalar ve detaylar ne kadar iyi olursa olsun ortamın genel görüntüsü olumsuz yönde etkilenecektir. Zemin cilası aynı zamanda zemin malzemesini koruyarak uzun ömürlü olmasını sağlar. Dış etkenlerden korunan zemin, uzun yıllar boyunca temiz ve bakımlı şekilde muhafaza edilir.
Cilalama işlemi mekanların içindeki ışığın daha iyi yansıtılmasını ve ortamın daha aydınlık olmasını sağlar.
Cilalama işleminin zeminde kayganlık ve dolayısıyla tehlike oluşturduğu şeklinde bir düşünce vardır. Ama bu bir yanılgıdan ibarettir. Cilalama ile tam aksi olarak zeminin kayganlık özelliği önlenmiş olur.
Zemin üzerine cila yaptırmak isteyenlerin işin ehli olan kişilerden profesyonel bir hizmet almaları daha akılcı olacaktır. Profesyonel temizlik firmalarından cilalama ile ilgili hizmet almak mümkündür.